Zimne aglutyniny

Obecność tzw. zimnych aglutynin w surowicy stwierdził w roku 1903 Landsteiner. Są to aglutyniny, czyli przeciwciała zlepiające krwinki czerwone w niskich temperaturach, poniżej 10stopni, najczęściej jednakże w zakresie od 0stopni do +4stopni. Rzadko bywają one czynne w temperaturze pokojowej, a zupełnie wyjątkowo w temperaturze ciała człowieka. W tych ostatnich okolicznościach mogą one być powodem błędnego określania grup krwi. Zimne aglutyniny mogą występować jako:

a) zimne aglutyniny nieswoiste (termin obecnie zarzucany), b) zimne aglutyniny swoiste. Zimne aglutyniny nieswoiste mogą występować w 32% normalnych surowic ludzkich. Stwierdzić je można również w surowicach osób chorych na nietypowe zapalenia płuc, hemoglobinurię, marskość wątroby i in.

W tych ostatnich przypadkach mogą one przejawiać swoje działanie w temperaturze pokojowej i powodować aglutynację nie przemytych krwinek pod wpływem własnej surowicy, w wyniku czego można–jak wspomniano – mylnie interpretować wynik oznaczenia grupy krwi. W razie podejrzeń o włączenie się zimnych aglutynin do reakcji, należy ponownie oznaczyć grupę krwi w temp. 37stopni.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Designed by WordPress.