Surowica i krwinki badane

W celu uzyskania materiału do badania pobiera się od badanego krew pełną z żyły łokciowej, w ilości ok. 10 ml, do jałowej probówki, opisanej uprzednio wyraźnie na-zwiskiem pacjenta oraz numerem i datą badania. O dokładnym opisaniu probówki w żadnym wypadku nie wolno zapomnieć!

Krew pobiera się bez żadnych dodatków i odstawia do krzepnięcia w temperaturze pokojowej lub lepiej w temperaturze cieplarki (37stopni) na 30 minut. Po całkowitym skrzepnięciu krwi można oddzielić delikatnie skrzep od ścianki probówki za pomocą czystej, suchej pipety pasterowskiej i wstawić probówkę do chłodni o temp. +4stopni. Niektórzy autorzy polecają nawet przetrzymywanie probówek w tej temperaturze do następnego dnia, co według nich pozwala na usunięcie tzw. zimnych aglutynin z su-rowicy krwi.

Z tale przygotowanej próbki krwi uzyskuje się zarówno krwinki (osad na dnie probówki, poza skrzepem), jak i surowicę badanego osobnika, konieczne do prze-prowadzenia próby.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Designed by WordPress.