Pobrane krwinki

Jeżeli pobrane krwinki zagęszcza się przez wirowanie, to można je potem rozcieńczyć jałowym fizjologicznym roztworem chlorku sodowego w stosunku 1:20 (1 obj. krwinek -j- 19 obj. płynu fizjologicznego).

Krwinki można przechowywać w laboratorium przez dłuższy czas, ale należy je wtedy odpowiednio zakonserwować. Powszechnie używanym płynem konserwującym jest płyn według Simmonsa, który przygotowuje się następująco:

a) 34,6 g glukozy rozpuszcza się w 640 ml wody destylowanej b) osobno rozpuszcza się 10,03 g cytrynianu sodowego w 264 ml wody destylowanej (cytrynian 11-wodny) lub 8,26 g cytrynianu sodowego 2-wodnego

c) przygotowane roztwory wyjaławia się oddzielnie przez 15 minut w temp. +116stopni po ostudzeniu należy je zmieszać w jałowym naczyniu d) do roztworu dodać jałowo 0,9 ml 1% świeżo sporządzonego merthiolatu e) płyn rozlać jałowo do jałowych probówek w ilości po 1 ml. Krwinki zawieszone w płynie Simmonsa w stosunku 4 krople krwi na 1 ml roztworu można przechowywać w chłodni przez wiele miesięcy.

Krwinki zagęszczone w surowicy własnej, przechowywane jałowo, reagują prawidłowo z odpowiednimi przeciwciałami nawet po 2-3 tygodniach przechowywania w temp. 4stopni.

Krwinld przemyte i zawieszone w fizjologicznym roztworze chlorku sodowego utrzymują się w temp. 4stopni przez 24 godziny po tym czasie stwierdza się powolny wzrost hemolizy krwinek.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Pobrane krwinki”

  1. Kulej napisał(a):

    Ja zawsze mdleje na pobieraniu krwi…

Leave a Reply

Designed by WordPress.